Kaki ohh kaki....sakit wooo

Assalamualaikum... :)


Wahh dah lama i tak update blog, dah seminggu kot. Firstly, milo nak say thanks kepada yang sudi mengaminkan DOA milo pada entry lepas. Alhamdulillah keadaan dia sekarang makin elok. Taknak lah mention sape. Its enough to know that dia adelah salah sorang insan tersayang milo.. :)   Thank you jugak for those yang sudi singgah ke blog milo and sorry sgt2 sebab milo tak bleh nak hit korang balik. InsyaAllah milo akan terjah korang balik nanti ye??..

Actually taktau nak update psl ape sangat. I have no idea since skrg mmg milo busy berada dlm posting ortopedik. Ni pon ambik masa kjap nak update blog yg dah bersawang2..Skang ni mmg busy + penat gile + lenguh + penin pale + sakit badan + sakit kaki + sakit bontot + haha. semua pun ade lah! Apa2 pun milo terima je. Tak leh nak mengeluh  sgt, nanti lagi penat bile keje nanti, kna train dari awal. :) 

Serius harini milo penat gila bahabeng. Tumit kaki sakit gile bahabeng. Lutut sakit, betis sakit, paha sakit, kepala sakit sebab overload. Sebabnya harini kelas start from 8am-3pm straight non-stop. Kalau dpt duduk takpe lagi kan? tapi we were standing without sitting for about 7 hours!! woww...kepala lutut gua dh nk tercabut. Perut gua pun tarak masuk makanan dari pagi sampai 3petang maa..Apa boleh buat?? demi ilmu, kite kene sabar...sabar....n sabar...... :)

Lagi satu, kdg2 milo xberapa nak tahan kalo tengok ni hari2...kdg2 jadi pening, mual mual n nak muntah..ok tengok bawah ni ape hari2 milo tengok kat ward orthopaedic selama sebulan ni...




diabetic foot ulcer
kaki kencing manis.kdg2 ulcer ni akn kuarkan cecair(nanah) yg xtahan baunya. sory milo mmg tak tahan sgt2 dgn bau yg x menyenangkan even bau tu cuma sikit. my bad :(

pressure sore
selalunya akn ade pada pesakit yg takleh bergerak @ lumpuh disebabkan oleh tekanan yg tinggi diletakkan pada punggung @bhgian belakang 
sakit wooooo...

skeletal traction
abg abg, kakak2, adik2 yg patah kaki mostly akn pakai besi ni. besi ni dia cucuk kat tulang taknak kasi tulang patah tu bertindih n gerak2. sebenarnya benda ni bleh kurangkan sakit yg ade pada pesakit tu wlu main cucuk2 besi kt tulang.



 external fixation
besi ni plak akn dipasang pada pesakit yg tulang patah + ade luka2 teruk kt bhgian luar. fungsinye jgk utk fix kan tulang yg patah tu taknak bagi gerak2.

leg stump
ni kesudahan kalo kaki tu dh xdpt diselamatkan....kebanyakannya terjadi pd pesakit kencing manis dimana kaki pesakit dah teruk sgt2..


ok, i have another 1 month utk tgk benda2 ni. it's interesting though. ok tu je nak share kali ni..have a nice day people!! jaga kesihatan masing2 tau! :)) 

29 awek dan jejaka hot!:

ieda said...

aloor ngeri lah dikk
skrg nie memang kena sgt2 jaga pemakanan huhuh

kura said...

Err. ngeri... esh esh.

aimi said...

giler geli......

=(

Abg Stalker said...

time mkn x teringat2 ke +_+ kenapa berdiri smpai 7 jam.lama gila..buasir nti tau.

chegu abbas said...

mak ai kaki.....

Outbound Malang said...

berkunjung sob..salam blogger
salam kenal dan sukses selalu ..:)

afzalsukasuki said...

heh aku dah merasa pakai arial cocok2 kat luar tu.hahaha

milo said...

@ieda: yup, kna jg btol2 ape yg kte makan hari2..nt ble dh jd cmni susahh...huhu

milo said...

@kura: mmg ngeriii..esh esh.. :D

milo said...

@aimi: gile geli gile giler punye geli..erk??

milo said...

@Abg Stalker : msa buat entry ni milo siap melantak nasi pataya lg..hahaha..geli gak..especially kalo lepas mkn knyg2 pastu tgk benda2 ni kt ward.boleh je nk muntah..huuu

milo said...

@chegu abbas: cantik kan? :)

milo said...

@Outbound Malang :tq.salam kenal jg :)

milo said...

@afzalsukasuki : kau mmg buassss..haha.mesti accident nih.. :P

lia fen said...

nsb sy kurg makan manis2...selamat2..

Ihsan Arifin said...

aku suke aku suke.
kalau smokers abeh abeh isap rokok je, kaki terus jadi camtu kan best.
kah kah kah

ieyza afieyna said...

tkut la tgk.. xbole jadi nurse ieyza ni.. hee

iefa ujang said...

alololo . . . cian dia . rehat byk2 ye Dr.milo . sem ni pown iefa bakal tgk bnda2 alah ni . orthopedic nursing xberat mcm ape yg bdk2 budak medic blajar , tp bab mual kita bakal sma . ahahah

Rtp Farra Arisha said...

to prevent from these happen to us, have to be more careful and choosy at choosing any kinds of food. makanan sekarang penuh dengan acid kan..:'O

btw, what course are you studying right now, sis?

milo said...

@lia fen: good thing, one more u kna kurangkan masin too tau :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

milo said...

@Ihsan Arifin : haha yup smoker would make it worsen though. so jgn isap rokok keyh.hehe !:)

milo said...

@ieyza afieyna: tula kalo yg xleh tahan komfem muntah dpn patient tu jgk..hehe

milo said...

@iefa ujang: hehe welcome to orthopaedic department nnt ye..hari2 n everytime iefa akn tgk benda ni, lets practise first! haha..tgk bnda2 yg geli2 thn jgn bg muntah.. :P

milo said...

@Rtp Farra Arisha: yup d most important thing u should prevent urself soo get into sweet n salty food. u can bt in smaller amount only lah. if not, ull hav a high risk/chance of getting kencing manis n darah tinggi..n eventually u ll come out with this kind of foot. xnak kan? heee :)

i ambik course medicine dear,currently in year 4... :)

Blog Skuter Merah Jambu said...

uh..sangat mengerikan...saya takut tengok blood apatah lgi kalau jahit2..luka2 nie...kerjaya doktor nie memang hebat la!! thumbup utk milo coz memilih kerjaya ini:)

Nurnajwa KZ said...

Papepon kena tahan kan :) hihi

eesyaheera said...

INI LAH SEBAB NYA SAYA TAK RELA BELAJAR MEDIC. WAAAAAA SCARY!

cimOt said...

gua tengok darah dah pengsan..adoyaiii..

starzieti said...

takut nak tgk gamba2 tuh sume. -.-

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...