jom main masak-masak: Trifle

Assalamualaikum :)

Harini nak berlagak jadi chef sikit aih. Nak share kat korang resepi Trifle. Balik cuti raya haji minggu lepas tibe-tibe datang mood nak buat Trifle, terus mintak resepi ngan housemate and terus pi cari barang-barang dan buat. Perghhh sedap gila macam patung barbie ko tahu?. Trifle yang aku buat ni yg simple2 je tapi susah nak dapat sebab ko search kat google pun tak kan jumpa versi ni. hihi. Oh ye, aku memang suke buat kek. Pantang balik umah aku akan buat kek. Time raya siap ada orang tempah lagi. jiran seblah umah je pon yg tempah. hahaha. Masak-masak pun ape kurangnya. ehem ehem. Ada nak masok minang ke? wawawa.


Dah taknak bebel lagi, nah hambik resepi ni esok terus buat okey??


Bahan-bahan:

1 tin susu cair 
1 sudu besar gula kasar 
4 sudu besar tepung kastard 
1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard 
½ biji kek gulung sederhana saiznya (aku tamak siket, aku pakai sebijik teros)
1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya 
1 paket agar-agar jeli kristal Nona 
1 mangkuk air panas 

Cara-cara: 

1) Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. 
2) Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin(if nak manis)
3) Masukkan buah-buahan tin hingga habis di atas kek.
4) Panaskan susu cair dengan satu sudu gula. Kecilkan api. 
5) Bancuh 4 sudu  tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. 
6) Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih. 
7) Masak hingga betul-betul kastard pekat. Tutup api. 
8) Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi. 
9) Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati. (nak panaskan atas stove pun boleh)
10) Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard-(yg sudah keras sedikit dan disejukkan)
11) Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.(simpan dlm peti lg ummmphhh). 


simple je kan? Ni la hasilnya..nyum nyummm..




nak buat nampak lagi gojes n kaw kaw, korang buat la banyak2 lapis then kasi touch up la letak segala jenis buah kat atas tu. Bapak korang kan ada kebun besar, so tabur je segala jenis rambutan duyan nenas tebu langsat kat atas tu. Strawberry bole ambik kat cameron keh? 1 more, nak lagi sedap boh la aiskrim. and 1 more, tak payah la susah2 nak hias, yang ni lebih dari sedap dah aih. hehe. Nyumnyum. 

Selamat mencuba kwn2!! :)
line sangat lembap macam sipot pondan, i'll hit you back kemudian yep kwn2? :)

p/s: RAHSIA: nak tahu?? ade budak tu menanges sampai bengkak mata kuar ingus sebab rindu kat ehem-ehem. padan muka.

17 awek dan jejaka hot!:

EyqaLuvender said...

ouh,sgt m'goda jiwa raga...
kna buat ni.
btw,line tenet milo cm siput pondan?line tenet iqa plak cm siput baby...hik3

kura said...

nampak sedapppp!

ieyza afieyna said...

wow.. mcm sedap..xpernah mkn lagi..

nk cuba buat la :)

Abg Stalker said...

nampak sedap..:)


ehem2,bdk milo tu la nangis bengkak2 kan.tahan ckit ye dik.rindu-rinduan adat bercinta. :)

Juliet_iRa~" said...

wahhh da lama nak cuba tp xbuat2 juga..haha..

nt la tunggu cuti..heeee

emmayuzaima said...

sedapnyaaaaaaaa ;) boleh try la nnti ehee ;D

EpoLįƒ¦Kekunangpelangi said...

Waa.. macam sedap ja. Nak sikit. Boleh? :D

My SweetPea said...

wah....macam sedap...x sabar nak cuba...TQ for sharing

Ihsan Arifin said...

kalau beli dekat kedai mahal tapi bila buat sendiri jimat sangat duit :)

sis92 said...

wah sedapnya

hujan2 ni lapar :D

milo said...

hehee..memang sedap!! try la buat semuaa! :)

ILA HonEyBuNNy said...

sedapp ja tengok..

bila di rumah cuti ila nak cuba la..hehehe

afzalsukasuki said...

aku suka triffle,tp tak suka perisa strawberi..rasa mcm mkn ubat batuk plak.uhuk3 :)

aiNa yaZiD said...

sedap nye~!! tergoda mak...aww. =)=) thanks 4 sharing.

Cik Ca'ah said...

eeee,tak malu nanges2 sampai kuar hingus. hahaha ^^

Juliet_iRa~" said...

sedap je nmpk trifle ni..;p

nt nak cuba la..hee

psss : 1st time kot Ira gi dinner gtu...seumur hidup tak pernah gi tau..muahaha..last sem br dpt kebetulan tema arabian...kot2 nt milo da nk abis, fac buat dinner..apa eg melaram camtu k..:D

~ayusleeping~ said...

nmpk sedap la, ayu nk try jugak la.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...