Kerja sambilan: belai tangan orang, gosok kaki orang, usap dada orang..oupss...

Assalamualaikum buat para abam, para kakak, para adek, para makciks and pakciks. Aku tahu cepat je korang mengelik link blog aku ni kan bila nampak tajuk entry yang luncas macam ni. Sape taknak bace, kalo aku pon kelik jugak diam2..hahaha. kantoi.

Kepala otak dah mereng sikit harini sebab exam dah habes hoorey. Pasni boleh ratah perut lembu banyak2, ye aku penggemar perut lembu yg disegani ramai. Itu je. Otak, ekor, jantung, turpedo ke hape ke, i tak layan. Eh, jom citer pasal kerja sambilan aku.



Selama sebulan aku wat keje tak senonoh ni. Skang nak stop jap, bukan sebab insaf tapi....sebab aku ditawarkan buat keje lain lak. Macam lagi syok je keje pasni. Hahahahaha... #kaumemangnakalnakmampos. Korang tengok jelah gamba keje aku, malas nk tulis banyak banyak..lenguh tangan wat belai tangan orang.he he

1st, keje aku kene pasang natang ni kat tangan patient. Natang ni bernama cannulae ye kawam2. Fungsinye tuk ambik darah, masukkan ubat or masukkan air bg sape2 yang kurang air dalam otak die@sengal.hehe. Sebelum pasang cannulae ni, kite kene cuci tempat yg nk cucuk daripada bakteria pakai alcohol swab, kena gosok2 tangan patient carik urat bagi biar btol2 nampak. Aku kalo dapat patient laki muda2 kacak2 hot2 gitu aku buat2 cari urat lame-lame sikit. haha!! :p

2nd. keje aku menggosok2 n belai2 kaki patient tu seblom kite cucuk die kasi ubat tahan sakit and kite pun jahit luka die. Luka tiap2 orang nak yg besar-besar je tau, paling kurang pun 5cm. Yela kalo tak takde la datang emergency ye dak?? kes jahit/suture ni mostly kes accident lah, apelagiiii...


3rd. keje paling buat ko penat skali sampai basah ketiak ko adelah masa proses usap dada tekan dada patient @ CPR. Sure korang biase dengar word CPR ni kan kan. Bayangkan korang kene buat chest compression ni for at least 100compressions/min. Abam-abam body kat luar sana boleh? :))) CPR ni kite buat utk patient yang tak sedarkan diri and nadi kat tangan or leher dah takde dah. Selama sebulan aku duk kat ED, ada kes yg selamat :) and ade yang tak selamat :(

4th. Bergambo la kejenye ape die lagi kan??? haha. 1st gamba tadi gamba tgn kawan aku yg ni la. Jangan kau berani ambik gamba patient upload dalam ni kalo taknak freekick dari die. Dua2 single..nak ngorat??? haha

5th. Korang nak tahu, kitorang berlatih ambik darah and cucuk cannulae kat diri sendiri tau. Aku buat kt ko, ko buat kat aku. Tangan pun mcm penagih dadah dah, lebam sane lebam sini. Baru dapat rase ape yaang patient rasa, serius sakit gila nak mampos. n Bila patient datang pakat berebut nak buat kat patient. Gian dohhh.haha.

6th. Kena jadi babysitter bila mak kepada budak comel ni yg sakit. haha. Selalunya jadi babysitter kat asthma bay. Lepas bagi nebulizer(oxygen+ubat) kat patient asthma, kitorang pun main mak mak la plak..

Selain dari ni, banyak lagi keje kitorang kene buat. contohnya, mengorat medical assistant yg kacak-kacak.hahaha. Sebab tu la aku diam je sebulan ni takde post ape2 entry. Busy sangat la beb..penat giler. Papepon, posting A&E ni sangat best walaupun penat gile sebab aku rasa macam suasana dah keje. Sebulan dah habes and then after Eiduladha I will be posted to Orthopedic Department for 2 months plak InsyaAllah and of courseee I will be missing ED so much!!. :))))

Eh eh eh, terrrrrtinggal lagi satu gamba. :D


p/s: ayat menggedik2 and geli-geli tu gurau saja maaa..takde nafsu pun masa rawat pesakit..be PROFESSIONAL!!
p/s: SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA semua :)


24 awek dan jejaka hot!:

Abg Stalker said...

kne cucuk tu mmg sakit..:( abg da lali lebam2 ni.tp x pnh plk jmp bdk2 praktikal kacak2 mcm korg ni.hahaha

Cik Ca'ah said...

ishhhh
dapat doktor comel macam milo lagi best
cucukla berapa kali pn takpeeeeee

selamat hari raya korban ^^

Juliet_iRa~" said...

salam aidiladha!

pss : jemput join my GA! nt boleh dpt ole2 CAMERON..:D

afzalsukasuki said...

nak kena belai mcam kucing ke..kambing?

Nurnajwa KZ said...

Hahaha, bunyi mcm penat tp fun :)


Selamat Hari Raya^^

Ana Ghazali said...

hehe..pesakit tue pun mesti suke kena check dgn doktor yg cantik...lame2 pun tak pe kot..heeee

aimi said...

terbaaiikkk lah dokter nie =)

EyqaLuvender said...

hye doctor...
hati sy saket ni...tolong ubatkan boleh?

alif haris said...

hai doktor .. :)
sy nk jd pesakit doktor boleh ? haha

iefa ujang said...

pndai erk . lma bebenor klu kat pt llki . klu kna yg ppuan , kejap je .#tapi mmg ptot pown . ppuan cerewet . ahahaha

aizadalias said...

eh2...tiba2 terasa sakit plak..tolong2 ;p

lia fen said...

ngoratkan sorg doc tok i..hehehe

milo said...

@Abg Stalker : haha..hospital mane yg takde geng2 kacak tu? hihi :D

milo said...

@Cik Ca'ah : oo mcm tu plak ekk..hehe..ramai lg dokter comel2, milo patient tak pandang pon..hehe :D

milo said...

@Juliet_iRa~" : inSyaAllah :)

milo said...

@afzalsukasuki : wat macam ko belai lembu qurban ko :P

milo said...

@Nurnajwa KZ : mmg memenatkan.. :)))

milo said...

@Ana Ghazali : heehe tapi tak best la duk spital lame2..boringg..huhu

milo said...

@aimi : terrrbalik lah dokter ni..hehehe :P

milo said...

@EyqaLuvender : woaa sakit ape ni? meh nk cek..haha :D

milo said...

@alif haris : haii buleh3..bayaran 3x ganda..jhahaha :D

milo said...

@iefa ujang : taktik nk ngurat tu iefa..nnti amalkan eyh?? hehehe :D

milo said...

@aizadalias : sile pegi klinik berdekatan terima kasih haha :D

milo said...

@lia fen : boleh je sayang! nk yg camane? sume ade hihi :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...