Lagi 6 bulan untuk ke final

Assalamualaikum.

Hai everyone, still remember me tak? .anyone missing me? hoho. Did u realize it has been ages I tak post something here since about 3 weeks back. It's all for the sake of my end of semester exam. T__T

I punya final for this sem so-called end of semester exam ni semuanya cover for 7 postings. Ear Nose Throat, Ophthalmology, Forensic, Psychiatry, Public Health & Preventive Medicine, Acute & Emergency and Orthopaedic. 7 posting ni la yang I belajar within 6 months for this semester. and examnya cuma 4 hari SAHAJA with multiple papers per day and no gap between the days as well as no study week prior. If i said no study week prior it means a day before exam pun still ade kelas lagi. Ouhh, itu sudah biasa maaa... huhu. 

Yang tak biase nye cuma exam kali ni pukal 7 posting yang berbeza sekaligus. Makkk aih. rasa macam nak gila je tau. n I believe this is the most most mostttt difficult, tiring, stringy, troubled, and what ever else bad examination ever since 4 years in medical school. Last year paling banyak pukal pun 3 posting je for each semester then come to this year it is shooting up to 7 postings. Gilak. yet, whatever it is, i have to admit it though. 

In a nutshell my sacrifice is I kena berjaga malam every night since 2 weeks ago. Most of the time pukul  4 baru tido with tomorrow class was at 8am! takpayah cakap la demam mesti wajib kalo tak cukup tido and penat n stress. Bagai nak gila pun ade kejap2 you study disease pasal telinga, then hidung, pastu mulut n tekak, pastu you terpikir forensic u tak baca lagi then u open up n slide over the forensic books n read about the autopsies and every type of wounds tht exist in this world , then u focus onto disease pasal mata, then baca how to manage people kat emergency room, how to prevent disease in a community, then you think of bone disease plak. you see? semuanya benda lain-lain kan? no wonder laa i langsung tak sempat  nak buat entry and terjah2 you alls. rindu kan kt i??  wahaha.

tapi I kecewa gila sebab punyala study gila tapi soalan still susah nak mampos. haha. Most of us baca yang common2 thing jela. yela we dont expect pun die nak tanya about the RARE disease even in our class pun our doctors just focusing on the common one. Skalo kuar exam yang rare punye. nak study semua memang laaa x sempat. cisss!! 

Ape ape pon saya bersyukur because I did quite well for my short case examination even I had thrown some less accurate and precise answers.ehem ehem puji diiri sendiri haha. Short case exm maksudnya you exam kat dalam ward with real life patient. This is the fear most exam setiap kali exam. hehe. yang lain tak takut sangat sebab jawab jawapan dalam kertas je. Kalo ni you all kena deal dengan patient and lecture is observing you and ask you such a terrible questions!! kadang2 kena marah depan2 patient ahhh pedulik ape aku. buat muka sememeh angguk angguk sudah. resistant suda kalo bab2 kena marah ni.

apeape pon kat sini nak cakap aku cuma dapat semester break untuk 2 hari(sabtu ahad) je. haha. mantap kan kan? today I end my 7th semester and next Monday I will be continuing for my 8th semester course. and fyi, this year tempoh belajar saya complete for 12 months! tanpa cuti sem. ada cuti pun selit2 cuti umum je lah. Ape ape pon, I tak bleh wat malas berat bontot lagi dah coz oming to this July I willl be joining for final year club together with Pitbool InsyaALLAH..and I believe the exam will be more away difficult as my dean had said " Final Year Examination for MBBS 220 is the most unfair exam in the world!" bayangkan betapa susahnya final year exam nanti. huhu.

Doakan saya dan pitbool berjaya dalam bidang ni ye...n insyaAllah bila kami dah berjaya nanti bolehla nak  ambik kami jadi private doctor korang. hahaha :D



27 awek dan jejaka hot!:

chae ra said...

i miss you!!
saje peramah lebih2 sikit..mane tau bleh suruh milo jadi private doc utk chae ra pasni..hehe..
btw,all the best ^^

alif haris said...

semoga berjaya kamu berdua ^^
gdluck !
secocok la u berdua .. dua2 doktor ^^

ieda said...

ye dikk
ur study is averything ..
to be god u have to start from the bottom ..
teruskan usaha .. abaikan yg remeh temeh nie ..
insyaallah dikk , dan paling penting jgn lupe sembahyang dan berdoa ..
gud luck .. akak tahu adik boleh buat .. aminnnnnnnnnnnnnn ;)

shark said...

wa
bila lak pitbul jd doktor nie:p

cik ketam said...

Pity u.

xpa, exam dah abis kan?? Anyway, semoga berbahagia dgn encik pitbool and become hot doctors!

aimi said...

wah sme2 dokter best nye..... =)
selamat maju jaya ye milo......
nanti dh buka hospital sendri blh bg kite free wt medical kn3.....ahahahhahah
suke tgk milo.. chantek u... =) kalo kite ade abg yg xd awek ag kite dh suro abg kite tackle milo... wakakkakakakka..... maaf mengarut sb tga tension mlz nk study ahahahha.... good luck dokter milo n dokter pitbool

Cik Ca'ah said...

waaaaa
milo,ca'ah ingtkan ca'ah je yg teruk nak menghadapi final ni.
rupanya,milo lg teruk.
anyway,best of luck la utk 8th sem ni
teehee ^^

karmilaillang said...

usaha tangga kejayaan..boleh tue, akak yakin...good luck,
i'm happy for u and that guys..hihihihihi

Botak said...

selamat berjaya., dah berjaya nanti boleh bukak klinik free., hahahaha..

Clumsy Boy said...

all da best and good luck!!!!! :)

Rtp Farra Arisha said...

sounds very good. i know you can do. all best to you and good luck miss milo!

milo said...

@chae ra: ohh pandai ey u chaera..hehe..its ok btw! no problem haha :)

milo said...

@alif haris: secocok kah? hehehe..btw thanks alif! u pun gud luck jugak! :)

milo said...

@ieda: thanks kak ! i really appreaciate your advice and doa..amin..... :)

milo said...

@shark: hahaha..ni pitbool versi malaysia tau..hehe.

milo said...

@cik ketam: dah habes dah hooray! NEXT 2 MONTHS ADE LAG HUHU..BTW HOT DOCTORS?? HAHA..kite tgk jot ke x nanti..hihi..thanks btw cik ketam cumel! :)

milo said...

@aimi: not really a best thing lah aimi..nnt if dah kawin same2 bz n thats sgt tak best kan kan? hehe..btw thanks aimi! its ok i know u r kidding me..haha.. :p

milo said...

@Cik Ca'ah: hehe kite same2 teruk la caah..thanks caah! gud luck to you too! :))

milo said...

@karmilaillang: thank you akak! insyaAllah kami sama2 berjaya..amin.... :)

milo said...

@Botak: errr free?? emm mungkin discount utk blogger yg slalu dtg blog ni..haaa..amacam?? kihkih :P

milo said...

@Botak: btw, thanks botak for the wish! :)

milo said...

@Clumsy Boy: ohh thanks smurf clumsy! hee :)

milo said...

@Rtp Farra Arisha: thank you Farra! ,the gorgeous one ;)

ieyza afieyna said...

miss akk la.. hehe

gudluck ;)

eesyaheera said...

Rinduuuu! Good luck Mel. Ee dah nak habis final exam. pastu cuti sampai bulan 3. Nanti jumpa pleaseeee!

milo said...

@ieyza afieyna: thanks ieyza! rindu awk jugak :)

milo said...

@eesyaheera: EE!!! omg rindu gilerrrr tau. ok, good luck too utnuk final. be a great pharmacist then!! hehe..k sayang nnti kite jumpe keyhh..muakss! ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...