Relax la..berapa posen je kerajaan dapat dari hasil 6% topup kita

Hai..Assalamualaikum semua :)

Entry ni dah lame tulis tapi baru berpeluang nak post. Agak2 ada orang nak baling ayik(najis mughallazah) tak bila baca tajuk entry aku ni? hehe. Relax ye hotties hotties sekalian. Jom lepak2 minum milo ngan milo dulu. Kalo korang nak tahu milo setuju sangat-sangat kerajaan melaksanakan tax 6% dari hasil topup/tambah nilai kita ni tau. Halamak! dah 4 tompok ayik kena kat muka milo. Main kasar ye! Sampai hati you alls ni tau. 

Herm, sekarang tak dinafikan lagi semua dok luahkan rasa tak puas hati pasal isu topup ni. Kat mane2 jelah, kat facebook, twitter, radio, pasar, bawah tangga, even dalam jamban pon ada dok sembang pasal ni. Betol, haritu milo ada dengar orang tengah uk uk dok cakap2 ngan kawan dia pasal ni dalam jamban. Hihik. 

Haritu jugak milo ada baca status salah sorang dari kawan milo kat facebook. Dia buat anggaran berapa banyak yang kerajaan dapat hasil dari mengenakan tax 6% pada setiap tambah nilai kita. Memangla kalo kita lihat dari mata kasar nampak macam 60 sen je kan dari rm10? Itu bagi orang kaya yang terlebih duet. Tapi bagi milo yang duit salu takdak ni tu dah banyak sangat2 dah tu. Sangat berharga bagi milo sebab dengan namplohseng tu aku dah boleh uk uk untuk 2 kali hokeyyy. Ye dak?

Okey jom kita kira berapa je yang kerajaan dapat dari 6% topup kita. jeng jeng jeng..

Mengikut statistik 2010, bancian kat malaysia ni terdiri daripada 28.3 juta orang penduduk. 
Lets say kita ambik half of that number yang merupakan handphone user, so jadi 14juta orang. Assume diorang topup seminggu sekali RM10.60(60sen tax). So, for a week, [0.60sen x 14juta = RM8.4 juta/week], then [RM8.4juta x 52 weeks = RM436.8juta/year]


Amacam bro? Siket je tuu, berapa posen je kan?? haha. Boleh beli banglo bertingkat2, kereta ferrari pat buah untuk keempat2 bini, boleh jadi pengurus 20 buah hotel 10 bintang kat Pulau Jeju. Boleh tu boleh ni..Pergghh..hebbakk sungguh! Tapi itu baru ambik purata orang topup RM10/minggu. Kalo lebih dari tu?? Fuuuhh.

Tapi dengar cerita, pelaksanaan benda ni ditangguhkan, betul ke? Mansuhkan terus jelah. Ramai orang tak restu. hehe. Kalo duit berjuta-juta tu kerajaan gunakan untuk buat sumbangan kebajikan kepada fakir2 miskin, untuk bina masjid, sekolah agama, anak2 yatim or kebajikan lain Alhamdulillah la, kita semua dapat pahala. Tapiiii...boleh caya ke? huhu. Tettt. Tak mao komen dah. Apa pula komen korang? :)

Frankly speaking, me with fullness of my heart strongly object this implementation !! huu
Btw, Thanx for reading <3

12 awek dan jejaka hot!:

budakijaupendek said...

memang bnyak.
kalau tak, takkan la minyak naik seposen pun rakyat melenting.
inikan 6osen seorang.
bg duit raya kt budak-budak pun tak ralat smpai mcm ni. haha

milo said...

@budakijaupendek

haha tahu takpe..agak2 la nak jadi pisau cukur pon.hihi

ChaCha said...

me too!!!! objection!!!!!

Yanyan said...

takleh takleh. susah tau nak kuarkan 60sen tu! muahaha! mansuh terusssss :D

iefa ujang said...

grrrrr ! ! !mmg xstuju psl mnatang tax from every topup ni . kpala otak dia nk buat2 tax . klu nk brsedekah xpe gak . ni klu mkn kat perut sndri,harap buncit smpai pecah la perut dia 2.

milo said...

hehe saba iefa sabar..tp mmg pun xpatot xpatot..huuuhu

alif haris said...

hihihi seb bek dah dimansuhkan ..
kalau tak,ape lah yg kerajaan nk beli dgn duit2 tu..
nnt bukan buat pa..silap2 haribulan digunakan buat beli berlian isteri2 mereka.. hahahampeh

milo said...

memang hampeh..haha..ohh dh dimansuhkan eyh? alhamdulillah..hehe.. :DD

Sara Ali said...

sy dlm bab2 nie mmg x setuju....
mula2 dgr pon dah x setuju,,,

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

abg pki dg,free.. :)

dhiera said...

no komen~ sebab guna postpaid. *gile penting kan diri nih*

milo said...

@Sara Ali: takpe takpe my fren cakap dh dimansuhkan jimat duit kite..hehe

@Iz.Eusof & dhiera: jelessssnye..tp dh dimansuhkan tak berapa nk jeles dh..heee :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...