apa itu H.A.L.U.S.I.N.A.S.I ??

Assalamualaikum kawan-kawan.

Sebelom aku membebel pasal tajuk terrrtera kat atas tu, aku nak bebel pasal benda lain kejap. Sebenarnya aku baru abis kelas, semangat ni nak update blog walaupun penat giler campo pening pale campo nak muntah campo sakit hati campo tak sedap badan campo sakit dahi. haha. Semalam aku terhantuk kat bucu meja study. sakit gila nak mati sampai berlubang aku punya dahi. sirius berlubang, tak tipu okey. ok dah.

Harini nak citer pasal HALUSINASI. aku yakin most of korang2 sekalian familiar sangat dengan perkataan ni kan? Halusinasi ni sebenarnya bermaksud kecelaruan persepsi terhadap sesuatu yang tidak wujud samada terhadap pendengaran, penglihatan, sentuhan, rasa dan bau yg tidak wujud. tak paham? aku pun tak paham dengan ayat tuh. haha. okey, dengan kata lain seseorang yang menghidapi halusinasi ni dia akan NAMPAK something yang tak wujud/unreal, DENGAR suara yang tak wujud, RASA DISENTUH oleh sesuatu dan RASA sesuatu dalam mulut (padahal takde pape dlm mulut) dan BAU sesuatu yang tak wujud. okey, tu lah maksud secara kasarnya. Why aku sebok sangat cakap pasal halusinasi ni?



Actually aku cuma nak kongsi apa yang aku belajar. Memandangkan aku skang in Psychiatry posting, so kena la belajar benda2 saiko macam ni. Sangat interesting sebab we were exposed with all those things yang sebelum ni kita percaya all that stuffs are somekind of RASUKAN. Apa yang aku bagitau ni is from medical view la, aku tak belajar part2 saka maka neh. hehe yang tu boleh tanya pokcik degawan bin pawang.

So, actually benda2 ni semua terjadi bila keadaan seseorang tu berada dalam kemurungan. Bila dah terlalu murung dan stress, secara ringkasnya proses yang berlaku adalah all the chemicals yang dirembeskan kat dalam otak akan jadi tak normal menyebabkan symptom2 ini terjadi dan mengganggu kehidupan seseorang tu. masa tu la berlakunya histeria, nampak hantu la, nak bunuh diri la, n macam2. Ok paham kn?

Ok then, I have a story to tell you how depression can lead to hallucinations.Cerita ni mcm kita dah biasa tgk dalam TV, majalah,  novel. it really happens ok. Jom terjahh contoh cerita yang selaluu terjadi di dunia nyata. 

rest jap..minom kopi n ambik napas dalam dalam. sempot dah duk potpet potpet.penat weh taip panjang2..


This man actually was previously well until he got divorced with his wife as the wife had an affair with his own best friend since for almost 10 years.(wow, sentappp kott!!kawan baik sendiri tuu..!) Then he got so depressed but he still can cope with the depression and having a normal life as he had won in his daughter's custody claimed in court.(dia sangat sayang kat anak dia ok,) Then he was staying with his beloved daughter for 4 years after getting divorced. Then, came to fourth year after divorce, his ex-bitchy wife came and kidnapped the daughter at school without his permission and knowledge. He got so so angry and depressed. He started to not taking food and had lost about 14 kilos in a year and he started to develop difficulty in sleeping. Just imagine, most of too depressed people commonly not having sleep for so long time. This pakcik is having tak tido malam for 1 year duration. lama tak?? he kept thinking of his daughter for 24 hours!!. 

2 months after that, he started to hear strange multiple voices which was actually unreal/not exist. All the voices consist of negative commands which brought him to do multiple suicidal attempts.(suara tu suruh this pakcik untuk bunuh diri sebanyak 3 kali)..1st attempt was by taking all the diabetic medications prescribed for 3 months and he took it at one shot.(fuhh, telan ubat kencing manis banyak2! pakcik tu tak dapat nak refuse bila keadaan mcm ni).huhu kesian kan?? :( . then, 2nd attempt was when the voices asked him to stay in the car with maximum aircond opened. but it only lasted for 4 hours as the car was insufficient of fuel. (fuh nasib baik kereta kehabisan minyak, kalo tak?? lemass laa.) then, the 3rd time was when the voices asked him to jump down from level 9..tapii kali ni this pakcik sungguh bersemangattt and percaya yang someday dia akan jumpa balik dengan anak perempuan dia tu and lastly  he managed to unfollow the command. yess, pakcik ni sangatt kuatt! 

and now keadaan pakcik ni stabil BUT suara2 tu still ada but dah semakin berkurangan dia juga dah macam biasa dah dengan suara2 tu sebab dah nak hampir stahun dia hidup dengan suara2 tu. dia cakap mula2 suara ni mula 'wujud' dia tersangatlah tak tahan and memangg rasa macam nak bunuh diri. dia cakap memang boleh buat orang jadi gila. see? kesian kat kat pakcik ni? benda ni jadi bukan atas kehendak dia, tapi atas sebab orang lain. tapiii adakah layak kita label dia sebagai orang gila?? tidak kan? most of the time benda2 macam ni berlaku sebab terlalu stress dan murung atas kejadian yang menimpa diri pesakit tersebut yang melibatkan kekacauan perasaan mereka.....thats why we have to take care of others feelings well, not to hurt them :)

end of story, tq for reading. Loves ;)


6 awek dan jejaka hot!:

matpek's property said...

saiko gler kan...apa2 pun dalam diri mesti mau kena kuat maa..Allah kena ada dalam hati..

~milo~ said...

tau takpe mmg saiko habes laa..dengar kisah diorang pun dh rasa seram seram. mintak dijauhkan la amin...

Gauss-Seidal said...

macam suara syaitan je..mungkin dia stress sangat sampai syaitan boleh take over dia..hmm,

alif haris said...

waahh blaja course ni eh ..
mst pndai phsyco orag ni .. hahaha :D

~milo~ said...

@Gauss-Seidal, emm mungkin jugak kot..

@alif haris, hehe..skang tgh blajar part ni..xpndai pn saiko org..haha.org saiko kite ade laa.hehe :P

Anonymous said...

actually aku sekarang berada di situasi ini... sangat2 tertekan !!! how can aku pulihkan balik halusinasi ni ??? aku x bape kuat cam pakcik tu... kalau aku sorg2 mula aku wat benda merepek...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...