Tips Supaya Demam Tak Tahan Lama

Assalamualaikum adik kakak abang makcik dan pakcik.termasuk atuk sekali kalau ade atuk yang berblogging.

Hye hye..sory harini milo tak sempat nak balas kunjungan you alls, tq so much yang sudi datang bertandang ke blog milo okeh. Lepas buat entry ni Insya-Allah milo gi terjah korang. Milo sebenarnya baru balik from bershopping dengan encik Pittbool. Sedap suka hati milo je korek duit dalam bank mentang2 biasiswa baru masuk. haha

Oraitt, actually harini milo nak bagi tips kat korang. Sebenarnya milo tak tahu nak buat tajuk apa untuk entry ni. Hampir sejam jugak  milo duk pikir nak buat tajuk saje, benci betol..Sumpah fail bab2 reka tajuk ni. Tips yang milo nak kongsi ni adalah tips untuk bila korang rasa badan tak sihat especially time korang demam ke, selsema ke. Tips ni jugak berguna untuk sesiapa yang senang demam atau selalu demam atau yang senang dapat jangkitan. Macam keling ayat kan? Dengan kasarnya, especially untuk orang yang imun badan rendah atau antibodi rendah. Orait, tipsnya senang je. Sumpah senang gila. Bila korang rasa macam tak sedap badan or rasa macam nak2 demam tu korang terus amalkan tips yang milo bagi ni ek. Insya-Allah berkesan. :)

Ok, bila dah rasa mcm sakit2 badan, rasa lenguh2, pening-pening, batuk batuk, suara pun dah macam Ella, bersin pun dah 10x seminit, hingus pun dah mula nak meleleh keluar, korang cepat2 la amalkan memakan makanan yang berprotein tinggi. Tahu makanan berprotein tinggi? Contohnya macam telur, ayam, daging, ikan, kekacang dan tenusu. Ada banyak lagi, kalo milo nak senarai semua dalam ni memang sampai besok pun tak siap entri ni. hehe. Makan la sebanyak yang mungkin, lagi bagus kalau korang ambil dalam kuantiti yang banyak berbanding nasi atau makanan berkarbohidrat lain. Nak makan 6x sehari pun boleh, jangan risau. Pagi makan telur, lunch makan daging, petang makan ciken cop, dinner makan ikan, supper makan kacang. Sukeati korang lah. Makin banyak korang makan makin bagus untuk korang semasa keadaan demam/tak sihat tu. Insya-Allah demam tu tak bertahan lama. Ini disebabkan antibody yang melawan bakteria dalam badan kita tu adalah terdiri daripada protein. So, bila kita makan protein banyak2 time tu, banyak la antibody yang dihasilkan dalam badan untuk melawan bakteria. Paham kan? :) Jangan ragu2 plak ye. Setakat ni takde lagi orang mati sebab makan protein banyak sangat. hehe. Lagipun tips ni jugak milo dapat dari lecturer @ doctor milo time kelas. Dia pun praktikkan benda yang sama and memang tips ni berkesan. Tapi korang still kena makan panadol jugak. Tips ini cuma sebagai rawatan alternatif dan untuk membantu meningkatkan kesan panadol. Milo pun amalkan jugak.jom kita same2 amalkan okey. ;)


 contoh2 makanan protein tinggi.


Selamat beramal semua and thanx for reading.Loves ;)


25 awek dan jejaka hot!:

iefa ujang said...

sgt suke tips ni wahai bakal doktor :)

~milo~ said...

hee jgn lupe amalkan yekk..btw thanx iefa! :)

alif haris said...

hehe terima kasih dr milo
ade orag ckp klu demam rajin2 kan diri keluahkan peluh, nnt cpt sembuh ek ??

cik tikah said...

o0o0o.. mcm tuh eh.. thanks for the tips milo :D

~milo~ said...

@alif haris: same2..aah kalo bersenam kuarkan peluh lg bagus.tujuannya adalah utk kluarkan haba dr badan kita, so dpt kurangkan suhu badan yg tinggi tu.. :)

@cik tikah: hehee okey u r most welcome dear! ;)

MejarOnix said...

Ade tak tips utk menyimpan/menabung duit thn lama? haha nice post btw

op anaz said...

boleh jadi doktor peribadi ni..hehehhe

op anaz said...

boleh jadi doktor peribadi ni..hehehhe

syrupmasin said...

kalu makan sireh cepat sehat ta doktor??

~milo~ said...

@MejarOnix : haha..ada ada..suh mak pegang duit tabung tuh. btw tq for reading! :)

@op anaz: hehe..bayor r..hihi :P

@syrupmasin : haha sireh??taktaula plak sireh boleh hilangkan demam..hehee

shafmechy said...

sy x selalu demam tapi mudah demam =P
bleh try tips milo

lilypelangi said...

nice info dear :)

thanx for sharing :D

syafiqakarim said...

tips yg bagus lah syg.
selalu kalau demam,cepat2 makan
panadol.mandi kerap.letak cool
fever kt dahi dan minum air
suam byk. pastu oke. haha ah,minum
milo sekali.haha

tp selalu lebih suka nak demam.so
bila dekat wad,xpyh buat kerja byk.
hahaha

~milo~ said...

tq all for reading :)

@syafiqakarim hehehe..tq syg! tips tu pun ok jugak..amalkn sume lg bgus hehe..kalo nk salu demam, p tayang muka dpn org tgh sesema. kompem berhasil! hehehee :P

teha said...

wah ! suke entry nie :) lps nie kalu dmm bole laa amlkan..

Bigdaddyz said...

tapi kalau termakan banyak ...lain pulak jadinyakan...

wachak said...

tengah mcam nk demam ni. suara dah nak hilang. nk makan chikenchop banyak2 ar tapi lepas ni poket plak demam. gaji lambat lagi ... ha33

ibnuismail said...

leh amal nie...tp sy yg mmg suke makan ayam pun susah gak nak baik demam. milo ada cara tak??hehe

milo said...

@teha: hehee tq dear! ;)

@bigdaddy: mungkin jd terlampau kenyang la kot kalo mkn byk sgt..hehe.diet ni time sakit ambik time sakit jela, bila sihat amalkan diet yg sebenar ye :)

@wachak : haha..cepat2 p mkn cikencop bleh 2 eko kompem sihat.hehehe..

@ibnuismail : byk cara lg..ni cara alternatif je..mkn la ubat eyh..xpun pegi jumpe docter cun2 kompem ilang..heee kidding :P

ibnuismail said...

hehe...jumpa dr milo la. da la cun...perpengatahuaan lak.hehe

ubi said...

sy demam arini..nmpaknye sy terpakse berbuka lah..:(

A retarded kitty said...

dah macam wikipedia. banyak info

milo said...

@ibnuismail, haha..blom jadik doctor lagi laaa

@ubi, kalo tahan tak payah la berbukak hee :P

@retarded kitty, tq for reading yaa :)

alif haris said...

oouh cmtu eh .. tq doktor ..
eh skrg s2dy kt kolej kesihatan sg buloh tu ke ?

milo said...

welcome..x, sy student uitm..skang kat fakulti perubatan kampus selayang, tahun lepas kat kampus sg buloh, dekat2 dengn kolej kesihatan tu je :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...