Cukup Terasa Dengan Hadis Ini


Assalamualaikum and Happy Celebrating 15th day of Holy Ramadhan.


While I was landing and having a very awesome day-dreaming about having future kids(tak boleh blah) justnow, I had got 1 message from a friend sending me this hadith which really made my small tiny brain to have a couple of hours thinking about this. It's very pretty pointless and useless if you fasting, otherwise you got nothing rewarded of being hungry for about 14hours though.
Sangat merugikan right??  



Hadith tersebut berbunyi:

Nabi SAW menyebut dalam sabdanya bermaksud: "Sesiapa yang tidak dapat meninggalkan kejahatan dan kemaksiatan pada Ramadhan, maka Allah tidak memerlukan apa-apa daripada puasanya." (Hadis Riwayat Bukhari)

So, apa yang saya dapat simpulkan dari hadith di atas ialah, setiap kebaikan yang kita amalkan di bulan puasa ni tetap tidak diterima Allah JIKA kita masih lalai berbuat jahat & maksiat pada masa yang sama. Sayang kan? Puasa penuh, tarawih tak penah ponteng, pagi petang siang malam baca Quran, solat pun cukup tak penah qada TAPI masih berdua-duaan dengan kekasih, mengumpat, mengutuk dan sewaktu dengannya. So, mengikut hadith ni, it means segala amalan yang kita buat tu Allah langsung tak pandang la kan? Astaghfirullahaladzim.   
So, my dear friends, let's leave behind all those prohibited things and together made our Ramadhan as holy as it should be.
~INSYA-ALLAH~


p/s: TQ kat member wa send msg ni. Wa cukup terasa sama hadith ni wooo. Wa takmao dah bukak puasa berdua sama pitbool(jgn kecik ati ye yang, sekali cukup la kan hee ). Wa takmao dah TERngumpat or TERkutuk orang lagi. Wa rasa macam wa punya puasa 14 hari lepas macam sia-sia je. Wa rasa macam nak nangis. Sobs! K la, wa nak blah. Eh jap, hangpa terasa tak??

13 awek dan jejaka hot!:

= d = said...

nice entry..
:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

peringatan yg baik utk kita kongsi bersama dear.thanks

iefa ujang said...

cheq trasa ni.waaaaaaaaaaaa!!! :(

Luqeem™ said...

trasa jap..huhu..

sdih sih..

alif haris said...

huhu ali pn sentap jugak ..
sedih dgn diri sndiri yg byk dosa n kesalahn ..

milo said...

=d= : tq dear.. :)

Lydia Miza : welcome :)

iefa ujang : samela kita...huhuhuuu :(

Luqeem : jap jeke..hihi :P

alif haris : huhu..jom same2la kita bermuhasabah diri...

KeTaM_BaTu said...

nice entri... ^^ tq for sharing..

yanyan said...

milo, thanks for this meaningful entry! :')

roq said...

insaf seketika....:)

nice post ......

singgah2 la sini ye :)

milo said...

tq and welcome everybody... :)

laskar pelangi said...

muhasabahkan diri kat sini^^

milo said...

jom...! :)

alif haris said...

insyaAllah :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...